بشر از زمان اولیه برای حفاظت خود در برابر سرما و گرمای محیط از پوششهای مختلف و منسوجات گوناگون استفاده میکرده است. با گذشت زمان و پیشرفت علم و صنعت نیاز به منسوجاتی با طرحها و ویژگیهای مختلف ضروری شد. بنابراین نبود مهندس نساجی در این صنعت احساس میشد. صنعت نساجی جزء قدیمیترین و قویترین صنعتهای ایران و جهان است که سوددهی این صنعت بسیار بالاست. رشتهی مهندسی نساجی در ایران همزمان با ساخت اولین دانشکدهی نساجی در سال ۱۳۳۶ شمسی در دانشگاه امیرکبیر(پلی تکنیک تهران) تأسیس شد و بعد دانشگاههای دیگری در کشور برای آموزش مهندسی نساجی به وجود آمدند.
دید غلطی که افراد نسبت به رشتهی نساجی دارند این است که این رشته را صرفا رشتهای در زمینهی تولید منسوجات و پارچه جهت تولید البسه و فرش میدانند که زمینهی فعالیت این رشته بسیار گسترده و متنوع است. امروزه با پیشرفت علوم مختلف از جمله علم نانو، استفاده از شتهی نساجی در رابطه با علوم دیگر بسیار محسوس است. برای مثال در زمینهی پزشکی، تولید رگهای مصنوعی به وسیلهی ماشینهای بافندگی خاص یا استفاده از پارچههای الکترودی برای درمان زخمهای سطحی بدن؛ در زمینهی عمرانی استفاده از پارچههای ژئوتکستایل در آسفالت برای افزایش مقاومت آن یا استفاده از الیاف در بتن برای افزایش مقومت کششی بتن؛ در صنعت اتومبیل سازی استفاده از پارچههای اسپیسر برای صندلیهای هوشمند اتومبیل یا استفاده از ماشینهای تایرکورد برای تولید تار میتوان اشاره کرد.
بنابراین ما امروزه رشتهی نساجی را نه تنها در تولید منسوجات خانگی و پوشاکی بلکه در صنعت و کاربردهای صنعتی نیز میبینیم.
این رشته در مقطع کارشناسی دارای سه گرایش میباشد که عبارتند از:
۱٫تکنولوزی نساجی
۲٫شیمی نساجی و علوم الیاف
۳٫پوشاک
گرایش تکنولوژی نساجی
در این گرایش به دانشجویان نحوهی تولید نخ از الیاف،تولید پارچه، قالی و موکت و منسوجات صنعتی را آموزش میدهند و با ماشین آلات نساجی و مکانیزم عملکرد آنها جهت رفع عیب از این ماشینها در اندازهی نخصص خود آشنا میشوند. همچنین با روشهای جدید ریسندگی و بافندگی و صنعت روز دنیا و چگونگی راه اندازی یک کارخانه نیز آشنا میگردند. دانشجویانی که در این گرایش مشغول به تحصیل است باید دروسی دربارهی علم مکانیک مانند استاتیک، مقاومت مصالح، دینامیک، طراحی اجزا ماشین و ….. را بیاموزند تا بتوانند بیشتر با دستگاهها و ماشینهای نساجی آشنا شوند.
فارغ التحصیلان این گرایش توانمندیهای زیر را دارند:
- بهره برداری از واحدهای تولید صنایع ریسندگی، بافندگی و کارخانجات تبدیل الیاف و سینتیک
- رفع اشکال و معایب در محدودهی تخصصی خود، حفاظت از امکانات موجود در بهرهبرداری در شرایط مطلوب فنی و اقتصادی.
- تطبیق شرایط کمی و کیفی مواد اولیهی نساجی با محصولات مورد تقاضا
- برنامهریزی برای ایجاد واحدهای تولید در زمینههای ذکر شده
- داشتن توانایی شناخت لازم برای طراحی و ساخت قطعات و ماشینآلات نساجی و مدرنیزهکردن ماشین آلات نساجی قدیمی
- قابلیت توسعه و تحقق به منظور به کارگیری مواد اولیهی جدید در رابطه با ماشین آلات تولیدی و تطبیق آنها با فرایندهای بعدی
- شناخت قسمتهایی از مدیریت و حسابداری صنعتی.
گرایش شیمی نساجی و علوم الیاف
هدف از ایجاد این گرایش در رشتهی مهندسی نساجی، تربیت متخصصان در زمینهی تهیهی الیاف و کاربرد مواد شیمیایی برروی الیاف و منسوجات است که شامل عملیات و تکنولوژی مربوط به الیاف مصنوعی میباشد. فارغ التحصیل این گرایش میتواند به عنوان سرپرست خط تولید یا رنگرزی، مدیریت و نظارت در تولید و اداره کارخانه نقش حساسی داشته باشد.
گرایش پوشاک
این گرایش از مهندسی نساجی به عنوان گرایش جدید از سال ۱۳۸۳ در مقطع کارشناسی، در دانشگاه سراسری تدریس میشود. هدف از ایجاد این گرایش تربیت افراد متخصص به منطور تهیه و تولید البسه، فراوردههای نساجی، پوشاک، منسوجات نساجی و ….. و چگونگی تولید این محصولات در صنعت نساجی میباشد.
توانمندیهای علاقمندان
علاقمندان به این رشته باید در دروس ریاضی قوی باشند. همچنین باید از لحاظ روحی وروانی به کارهای مدیریتی نیز علاقمند باشند زیرا فارغ التحصیلان این رشته معمولا مدیریت قسمتهایی از کارخانه مانند مدیریت سالن تولید و یا بخشهای کنترل کیفیت را برعهده میگیرند. علاقمندان به گرایش تکنولوژی نساجی علاوه بر ریاضیات باید در دروس مکانیک و فیزیک قوی بوده و قدرت تحلیل و تجسم سه یعدی داشته یاشند. علاقمندان به گرایش شیمی نساجی و علوم الیاف باید در دروس شیمی قوی باشند. همچنین علاقمندان به این رشته باید بتوانند خود را با محیطهای کار صنعتی وفق بدهند.
زمینههای شغلی فارغالتحصیلان مهندسی نساجی(تمام گرایشها)
این صنعت به علت تنوع زیاد خود، دارای بازار کار وسیعی است. یک مهندس نساجی میتواند در کارخانجات نساجی به عنوان مدیر عامل، رئیس کارخانه، مدیر تولید( مسئول سالنهای ریسندگی، بافندگی، رنگرزی، چاپ و تکمیل) مدیر بازرگانی( مسئول بازاریابی، مسئول فروش و مسئول تدارکات)، مدیر مهندسی صنعتی( مسئول بخشهای آزمایشگاهی کارخانه) . مشاور کارخانه فعالیت کند. همچنین در زمینهی تولید منسوجات صنعتی به فعالیت خود ادامه دهند. دانش آموختگان این رشته میتوانند با بخش نساجی مؤسسهی استاندارد، ادارهی نساجی و پوشاک وزارت صنایع، بخش نساجی وزارت کار و دادگستری و سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی همکاری کنند.
وضعیت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر
فارغ التحصیلان این رشته میتوانند برای ادامهی تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته درآزمونهای رشتههای زیر شرکت کنند:
- مهندسی نساجی( مهندسی تکنولوژی نساجی، مهندسی شیمی نساجی و علوم الیاف)
- مهندسی پلیمر- صنایع رنگ( فقط گرایش شیمی نساجی و علوم الیاف)
- مدیریت نساجی( مهندسی تکنولوژی نساجی، مهندسی شیمی نساجی و علوم الیاف)
- مهندسی پلیمر- صنایع پلیمر( فقط گرایش شیمی نساجی و علوم الیاف)
همچنین امکان ادامه تحصیل در این رشته در مقطع دکترای تخصصی در داخل و خارج کشور فراهم است.
دانشگاههای کشور داری این رشته
دانشگاه صنعتی اصفهان: هر سه گرایش
دانشگاه امیرکبیر: هر سه گرایش
دانشگاه یزد: هر سه گرایش
دانشگاه گیلان: گرایش شیمی نساجی و علوم الیاف